Rózsa Sándor Csárda

Magunkról / bemutatkozás

Rózsa Sándor Csárda

Magunkról / bemutatkozás

Rózsa Sándor Csárda

Magunkról / bemutatkozás

Rózsa Sándor Csárda

Magunkról / bemutatkozás

Magunkról / bemutatkozás

Rózsa Sándor, a csárda névadójaA csárda mai tulajdonosa a zsombói Babos család. A délszláv háború során Vajdaságból beköltöző fiatal magyar házaspár szorgalmas és kitartó munkával teremtette meg annak a lehetőségét, hogy életük vágya teljesülhessen. Zsombói letelepedésük előtt éltek és dolgoztak Németországban, bejárták egész Európát és számos vendéglátóhelyet megismertek. Eközben kialakult egy kép bennük, milyen is lenne majd egyszer a saját éttermük. Eddig a pontig nagyon sokan eljutottak már életük során. Számukra viszont adódott egy lehetőség és 2013-ban megvásárolták az akkor nem túl jó állapotban lévő épületet. A felújítás 2015-ben kezdődött meg. A belső dizájn, a bútorok, a színek, mind-mind kettőjük munkájának, kreativitásának eredménye. 2018-ban érkezett egy régi barátjuk segítő jobbja, aki több évtizedes étterem üzemeltetési, vezetési rutinjával segíti a munkát a jövőben. Márta Róbert mára akkora beleéléssel teszi mindezt, hogy feleségével feladva szegedi életüket, Zsombóra költöztek. A két család célja, hogy a jövőben a házias ízeket, kedves kiszolgálást szerető vendégek nyüzsgése hassa át a patinás éttermet.


Az épület

A Rózsa Sándor Csárda mai épülete egy légterű, de négy különálló részből áll, mely így 100 fő befogadására alkalmas. E mellett 10 fő számára exkluzív helyszínként az eredeti, 1742-ben, réti mészkőből épített csárda pincéje is igénybe vehető. A belső udvaron 220 fő befogadására alkalmas rendezvénysátor került felállításra. A parkolóban pedig egy 36 fős fedett terasz található, mely alatt az időjárástól függően roston sütő üzemel.


A környezet

A csárda mögött található egy 22 hektáros láperdő mely kiránduló ösvényekkel, gyönyörű lápréttel, védett erdőrésszel, remek sétáló hely a túrázni vágyók számára. Az erdő az alföldi táj ősi képét őrzi mind a mai napig. 1974-ben a területet védetté nyilvánították.


A csárda rövid története

Az első, településünk területéről hírt adó 1742-ől származó írott forrás a „forrosomboi” csárdát említi. Pincéjének réti mészkő boltozata a hagyomány szerint a török időkből való. Rózsa Sándor a híres betyár is gyakran múlatta itt az időt. 1956-ig állt az a termetes mocsári tölgy, amelyikhez a legenda szerint „a Sándor” a lovát kötötte. A csárda XXI századi történelme a színházkultúrához is kapcsolódik. 2016 nyarán a Zsombói Szabadtéri Színpad szervezésében került bemutatásra Korognai Károly, Rózsa Sándor Legenda című zenés színműve Oszter Sándor és Oszter Alexandra főszereplésével. A csárda épülete három nyáron át díszletként tett jó szolgálatot alkalmanként 600 néző számára.


Asztalfoglalás, rendezvények egyeztetése: +36-30/375-7965